AN ENVIRONMENTAL PROJECT IN VERONA – ITALY

Residence Santa Caterina has
been recently inaugurated in Verona - an architectural housing design that has
become an important part of the environment. The overall design is by Studio
Alberto Apostoli. The innovativeness and modernity of the design are provided
by the use of environment. The aim of the architect was to create a space which
will be pleasant to walk through for residents. Houses and the environment
should create a unique harmonious landscape. The architecture of the complex is
composed of vertical elements, due to which the amount of living space gains
volume and conceals the ground floor. For the project Alberto Apostoli used
rigorous and simple elements that at the same time visually relieve the volume,
such as stained glass windows. In total, three types of coatings (stucco, stone
and green stratified laminate) are used in the project. The walls are faced
with one material inside and outside to give the complex a unique, harmonious
style. Combining the space inside and outside of houses thus gives an
atmosphere of community. Home and street are also united by lighting, namely,
the uniformity of installed lamps. The same idea integrates the lighting of
trees and houses. Studio Alberto Apostoli is also involved in the project of
the park and lawns of the complex. It includes "hanging" gardens and
ornamental hedges. Along the stone walkways the plants unique to the region has
been planted. The complex is completely enclosed from the outside, internally
the separation are provided by lawns, but not fences. A watchman-gardener, who
live there, takes care of all the plants in the complex. The project also
utilizes the best energy-saving technologies (solar panels and power plants)
and the latest modern materials. All this creates a unique atmosphere without
excessive luxury. According to the project, the houses are two-storey with a
ground floor. The planimetry of the basement is simple and symmetrical. The
project includes 56 buildings of three types: 75, 150 or 225 square meters
(about 8,000 square meters total). Each house has a special, unique style that
is consistent with the general design of the residential complex. The complex
is situated in a green area with well equipped footpaths. It is located near
the city center (seven minutes by car). Total area - 35000 sq.m. The
residential area take up 21,000 square meters, the park - 10,000 square meters.
Parking capacity is 80 car spaces. The building area is divided into 8 blocks.

 

  AN ENVIRONMENTAL PROJECT IN VERONA – ITALY