Press Release

Vision Hotel: lightness and elegance for a new tourist architecture, a jewel of Lake Garda (Italy).

11 July 2019 No Comments

Download PDF

Peschiera del Garda, a UNESCO city since 2017 for its Venetian defense walls, is the splendid location that houses the new hotel designed by Studio Apostoli, a few meters from the beach and with a breathtaking view of the lake.

Erected on a lot of 6,000 sq.m, Vision Hotel is a building whose structure is the result of the integration, and the related construction techniques, of wood, XLam and steel.

This allowed the general contractor Rubner Holzbau to assembly the wooden construction with a total of 1655 m³ wall elements and 2214 m³ ceiling elements in 60 days only.

The building is distributed over 3 floors, for a total of approx. 1,500 sq.m and consists of 32 rooms, 2 apartments, breakfast area, bar, reading room and the “Azdora Café” restaurant.

From the architectural point of view, the building is characterized by the large façade composed of a “jutting volumes” design. The balconies of the rooms, in fact, are staggered and give life to dilated and asymmetrical spaces. This movement is underlined by the presence of sunscreen panels, in expanded metal, arranged in an apparently random manner.

The use of large windows, unusual for this type of building, lightens the structure and makes it interact with the surrounding environment; in this project the territory becomes a fundamental element, part of the style, design and expressive language.

On a chromatic level, the “light gray” color structure is cut horizontally by the string courses and vertically by brise-soleils, all completely white.

The external safety staircase was resolved with an expanded metal volume that counterbalances the main stairwell, giving symmetry to the structure. The resulting scenographic effect transforms this element, usually difficult to manage, into an iconic and characteristic piece of the hotel.

Specific attention was given to the lighting project; lighting, in fact, highpoints the particular architecture of the building even at night, thanks to LED strips inserted in metal profiles that run vertically along all the pillars of the building.

On the roof of the hotel, there are photovoltaic and solar thermal panels that provide energy even to three columns for charging electric cars.

Inside, the three floors are characterized by specific colors and graphics for each of them, while the rooms, with a young and informal design, have a ceiling with wooden beams.

The result is a project of emotional appeal, capable of attracting a diverse target both foreign and Italian.

A very successful result made possible thanks to the approach on which Studio Apostoli has been focusing for years that is the “Integrated Design”. In addition to the architectural design, in fact, the studio produced the structural, MEP and interior design and oversaw the complete works management.

Mr. Apostoli summarizes the project as follows: “we are  in an extraordinary location, where the relationship between sky, lake and land is particularly advantageous. The project was designed to express some basic concepts that have sprung from my first inspection: the light, the view of the lake and a refined simplicity able to excite in spite of everything.

It turned out to be an excellent example of architecture, elegant but touristic, that was missing from Lake Garda, able to represent a new stylistic standard. The result of a natural intuition but at the same time developed and designed with great care and detail, respecting the surrounding and the potential of this location”.